«
  1. Anasayfa
  2. İş Fikirleri
  3. Kurye Şirketi Açma – Maliyet ve Kazançlar 2024

Kurye Şirketi Açma – Maliyet ve Kazançlar 2024

Kurye şirketi açma geleceğin mesleklerinden birisi olabilir mi? Kurye olarak görev yapan milyonlarca insan var. Bu çalışma sisteminin tam olarak ülkemizde oturmamış olması Kurye şirketi açmayı düşünenleri cezp etse de maliyet ve kazanç detayları nasılmış? Gelin birlikte bakalım.

Kurye Şirketi Açma
Kurye Şirketi Açma

Kurye faaliyetleri arttı ve birçok insan için yeni iş fırsatları yarattı. Bireysel olarak kurye olarak çalışabileceğiniz gibi bir şirkette de kurye olabilirsiniz. Bu noktada, kuryeciler başvuru yapacakları kurye firması adına değil, bir kişinin şirketi adına çalışıyorlar. Bu nedenle, kurye adayları için şahıs şirketi sahibi olarak işyeri açmak yaygın bir fikir haline geldi.

Esnaf kurye modeli olarak bilinen bu sistemde, kuryeler kendi hesaplarına vergi ve sigorta yatırıyor ve çalıştıkları firmalara fatura kesiyor. Kuryeler, çalıştıkları süre, bireysel ya da şahıs şirketi ve şirket gibi faktörlere göre farklı miktarlarda para kazanırlar. Tam zamanlı olarak bir kurye şirketinde çalışan kişilerin 70.000 TL‘yi aştığı söylenebilir.

Kurye Şirketi Nasıl Açılır?

Kurumlar şahıs şirketi kurmalıdır. Bireysel şirketler, anonim ya da limited şirketlerden daha küçüktür. Bu tür bir işletmede çalışan kişiler, şirketin herhangi bir eyleminden bizzat sorumludur. Kuryeler işe başlamadan önce, kurye şirketi nasıl kurulur? Eskiden şahıs şirketlerinin kurulması çok daha zordu.

Şahıs şirketi açmak için önce bir işyeri adresi bulmak gerekir. Mali müşavir ve şahıs şirketi kuracak kurye arasında anlaşma sağlandıktan sonra bir sözleşme ve gerekli diğer evraklar hazırlanır.

Kuryecilik Yapmak Mantıklı Mı?

Kurye hizmeti sunan işletmeler için kurye şirketi kurmak çok faydalıdır. Primle çalışırken, kurye olarak çalışan kişiye çok sayıda görev de verir. Kurye bizzat kendiişlerinden sorumludur. Kurye şirketi kurmak mantıklı mı sorusuna çok sayıda olumlu yanıt vardır. İş ortağı olarak çalıştığı için kurye her işi yapmak zorunda değildir.

Taşımacılık yapan firmalar, kurye şirketi çeşitleri olarak değil, ancak kurye personeli üzerinden kategorize edilebilir. Bu sınıflandırmada kurye personelinin şirket için çalışan mı yoksa iş ortağı mı olduğunu belirlemek önemlidir. Esnaf kurye çalıştıran işletmeler, daha geniş ve daha temel bir tanım olan işletmelerdir. Pandemi sonrası artan talep nedeniyle bu şirketler yaygınlaştı.

Bununla birlikte, kurye çalışanları için maaş, sigorta, araç bakım ve ekipman ödemelerinden sorumlu olan şirketlerin kendileri sorumludur. Daha küçük ölçekte olan bu firmalarda kurye sayısı da daha düşüktür. Sınıflandırma, taşımacılığa konu iş yükü üzerinden yapılır.

Motor Kurye Şirketi Açma
Motor Kurye Şirketi Açma

Motorlu Kurye İşletmeleri Ne Kadar Para Kazanır?

Şirket kurarak elde edilen kurye geliri, işçi olarak elde edilen kurye gelirinden daha düşüktür. İş yükünün ve çalışma saatlerinin yoğunluğu bunun nedenleri arasındadır. Yarı veya tam zamanlı olarak çalışabilen esnaf kurye modelinde günde on iki ila on iki saat çalışılması durumunda günlük olarak 1600-2200 TL arası kazanç sağlanabilir.

Masraflar düşüldükten sonra kalan miktar genellikle söz konusu tutar olarak bilinir. Sık sık çalışır durumda olan motorların bakımının ve yakıtının pahalı olacağı da göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca, uzun süre çalışmanın sağlık sorunları veya kazalar gibi olumsuz sonuçlara yol açabileceği unutulmamalıdır.

Kurye Şirketi Kurmak Ne Kadara Mal Olur?

İlk başta kurye şirketi kurmanın belirli bir maliyeti olacaktır, ancak kurulumu sonrası avantajları olabileceği gibi. Bu maliyet, noter, mali müşavir hizmetleri ve fatura kaşeleri gibi çeşitli evrakları içerebilir. Bir maliyet olarak kabul edilebilir çünkü ilgili firmanın vermemesi durumunda bir motor gerekli olacaktır.

Kurulum süresi e-devlet üzerinden başlatılıp izlenebilir. Yazar kasa gerekliyse, toplam harcamalar yaklaşık 3000 ila 5000 TL arasında olacaktır. Bir kurye şirketi kurmanın maliyeti, büyüyen bir sektörde faaliyet gösterilecek olması ve çok sayıda iş fırsatı bulunması nedeniyle birkaç ay içinde ödenebilir.

Kurye Şirketi Açmak İçin Ne Gerekir?

Esnaf moto kurye olarak çalışmaya karar verdikten sonra kurye şirketi kurmak için gerekli belgeleri toplamanız gerekecektir. Bu belgeler genel olarak şu şekildedir:

İşe başlama formu, e-devlet yoluyla alınabilecek nüfus cüzdanı ve ikametgâh, noterden imza beyannamesi, mali müşavire vekâletname, işyeri adresi olarak gösterilecek yerin kontrat örneği ya da tapu fotokopisi, kurye için kullanılacak motorun ruhsatı (motor kiralanmıştır).

Bahse konu belgeleri temin etmek ve işlemleri tamamlamak, kuryeler için zahmetli ve vakit alıcı olabilir. Bu noktada, kuryeler adına işletme kurma sürecini takip eden firmalar mevcuttur.

Özetlemek gerekirse, kuryecilik faaliyetleri, sürdürülebilir ve kazançlı bir iş bulmanın zor olduğu günümüz dünyasında birçok iş fırsatı sunmaktadır. Esnaf moto kurye faaliyeti, en karlı iş fikirleri sıralamasında en üst sıralarda yer alıyor çünkü hızlı bir şekilde başlar ve çok az para gerektirir.

Moto kurye sistemi, gençlerin, serbest çalışanların ve öğrencilerin sıklıkla tercih ettiği bir şeydir. Şimdi, bir esnaf şirketi kurmak isteyen kişi için daha kurumsal hale geliyor. Esnaf kuryeler, nispeten daha yüksek gelirleri nedeniyle devletin vergi gelirlerini artırmasında önemli bir rol oynar. İşler kurumsal firmalar tarafından faturalandırıldığından, iş akışı şeffaftır.

Motokuryelik işi, yüksek mesai gerektirir ve yüksek kazanç sağlar. Bunların başında temel faaliyet aracı olan motorların düzenli olarak ve tam olarak bakılması gerektiğidir. Bununla birlikte, kuryenin teslimatı zamanında tamamlaması gerektiği için trafik kurallarını dikkate alması ve sürekli olarak uygulaması gerekmektedir.

İlginizi çekebilecek diğer benzer yazılarımız için; İş Fikirleri kategorimize bakabilirsiniz.

Bir Cevap Yaz

doğukan Hakkında

avatar

doğukan

Maliyetinekadar.com'un iki yöneticisinden biri ve yazarı olan Doğukan adlı yazar, Maliyetinekadar.com içerisindeki tüm kategorilerde içerik oluşturmakla beraber tüm site yönetiminden sorumludur. Maliyetinekadar.com İş Fikirleri, Bayilik Fiyatları, Üretim Maliyetleri gibi kategorileri ele alır; doğru ve tarafsız olarak bilgileri siz ziyaretçileri ulaştırabilmek için sarf eder.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *